Καλή Σχολική Χρονιά

Καλή Σχολική Χρονιά
Καλή Αρχή!!!

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ - Αυτοεκτίμηση

Αναρτήθηκε από Κουλούρη Μαρία στις 2:06 μ.μ.
1.   Τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή τους,. Ζητάμε να φανταστούν τον εαυτό τους σαν ένα μπουκάλι πλαστικό με νερό.


 Τους λέμε πως όταν αισθανόμαστε καλά και το μπουκάλι με το νερό είναι γεμάτο.Κάθε φορά που κάποιος λέει κάτι αρνητικό για μας ή δείχνει πως δεν καταλαβαίνει τις προσπάθειές μας είναι σαν να ανοίγει μια τρύπα στο μπουκάλι και το νερό αρχίζει να χύνεται λίγο-λίγο.


και να αδειάζει όλο και πιο πολύ.


Τους προτείναμε να μας πουν με ποιους τρόπους και με ποια
λόγια μπορούν να καταφέρουν, σε μας κάποιοι, αυτό; Και βρήκαμε τρόπους εμείς με την σειρά μας να "κλείσουμε αυτά τα ανοίγματα" ,και να αισθανθούμε καλύτερα. Για παράδειγμα να θυμόμαστε κάτι καλό που κάναμε σε κάποιον ή ένα αγαπημένο τραγουδάκι ή ένα αγαπημένο φίλο ή ένα βιβλίο που αγαπάμε... 

2.   Ένα άλλο παιχνίδι που παίξαμε ήταν "το πουγκί με τις εκπλήξεις".
Μέσα σε ένα σακουλάκι έχουμε βάλει τις φωτογραφίες όλων των παιδιών και με μουσική το πουγκί περνάει από το ένα χέρι στο άλλο.


 Όταν η μουσική σταματάει, τότε το παιδί που κρατάει το πουγκί βγάζει μια φωτογραφία και λέει  ή μόνο αυτό ή και άλλα παιδιά για το παιδί της φωτογραφίας ότι καλό έχει και τι αγαπάει πιο πολύ στον συγκεκριμένο συμμαθητή του. 

    
όλες οι απαντήσεις των παιδιών καταγράφονται και γίνονται αφίσα με τίτλο: 
"ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ"



και στολίσαμε την πόρτα της τάξης μας!!!

3.  Μια άλλη μέρα πήραμε χαρτί κάνσον και αφού ζωγραφίσαμε τα χεράκια μας τα κόψαμε 




Έπειτα τα δώσαμε στην μητέρα μας και έγραψε σε κάθε δαχτυλάκι από ένα προτέρημά μας. 
Αφού τα συμπλήρωσε κάθε μητέρα, τα επέστρεψε στο σχολείο μας και μεις συζητήσαμε για όσα είχε γραμμένα.


Βάλαμε και τίτλο:" ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ", μια δραστηριότητα που τόνωσε την αυτοπεποίθηση των μικρών παιδιών, την εκτίμηση και αποδοχή από τους συμμαθητές τους.
4.  Παροτρύναμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν το πορτρέτο τους και να το υπογράψουν . 


με την βοήθεια ενός καθρέφτη 


 φτιάξαμε μια έκθεση στην τάξη μας, με τα πορτρέτα των παιδιών μας.











5.  Ένα όμορφο παραμύθι που μας ταξίδεψε και μας τόνωσε την αυτοπεποίθησή μας είναι:" Το ρομπότ με το αληθινό διαμάντι" μια ιστορία που μας μιλάει για ένα ρομπότ που, στη θέση της καρδιάς είχε ένα μικρό αλλά τόσο ξεχωριστό διαμάντι έτσι κατάφερε με μόνο αυτό το προσόν  να ξεχωρίσει απ' όλα τα άλλα και να του προτείνουν να γίνει αρχηός όλων... "


 6. Η αυτοεκτίμηση τελειώνει με ένα παιχνίδι: "Είμαστε ίδιοι αλλά και διαφορετικοί"
Το παιχνίδι αυτό ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφραστούν με τον αυτοσχεδιασμό και τη μίμηση. Τοποθετούμε στο πάτωμα δυο κορδέλες γαλανές και στο τέλος του διαδρόμου ένα κομμάτι φόδρα σε μπλε χρώμα.
Τα παιδιά μπαίνουν στην αίθουσα με μουσική, Αφού κινηθούν στο χώρο τους ζητάμε να γίνουν ζευγάρια στέκονται αντικριστά για να παίξουν το παιχνίδι " ο καθρέφτης ". 








Οι ρόλοι εναλλάσσονται , όποιο παιδί επιθυμεί κρύβεται κάτω από το κομμάτι ύφασμα και μας λέει δυνατά "Τι μπορεί - Τι δεν μπορεί - Θα ήθελα πολύ" (εκφράζονται πολύ καλά τα άτολμα παιδιά.  









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Τα Φανταστικά Παιδιά Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea