Καλή Σχολική Χρονιά

Καλή Σχολική Χρονιά
Καλή Αρχή!!!

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Συναισθήματα - Φιλία

Αναρτήθηκε από Κουλούρη Μαρία στις 10:29 π.μ.
Η φιλία είναι ένα συναίσθημα το οποίο κατέχει ξεχωριστό ρόλο στο πλέγμα των ανθρώπινων σχέσεων. Για τα μικρά παιδιά, η φιλία θεωρείται ένα από τα βασικά πλαίσια επαφής του παιδιού με τον κόσμο, εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε το θέμα της φιλίας, που τόσο απασχολεί τα παιδιά όλων των ηλικιών αλλά κυρίως των νηπίων, διαβάσαμε αρχικά το παραμύθι με τίτλο "Δεν σ' έχω φίλη"
Πρόκειται για μια ιστορία που μιλά για την φιλία ,τον εγωισμό την θετική προδιάθεση απέναντι στα πράγματα. Μας διδάσκει πως η φιλία είναι σαν ένα δέντρο που για να καρποφορήσει πρέπει να τη φροντίσουμε με αγάπη και ενδιαφέρον.
 Μας άρεσε πολύ αυτό το παραμύθι και αποφασίσαμε να το ζωγραφίσουμε.
 Χωρίσαμε το παραμύθι σε πέντε σκηνές,
 και μεις σε πέντε ομάδες 
 που η κάθε μια θα ζωγράφιζε από μια σκηνή του παραμυθιού.












 Και να το παραμύθι τελειωμένο...





Ένα άλλο παιχνίδι που παίξαμε και είχε σχέση με τη φιλία, ήταν 
"Η φιλία σε άλλες γλώσσες".
Πήραμε τον χάρτη της Ευρώπης και βρήκαμε ενδεικτικά έξι χώρες: Αγγλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία. Ισπανία, Αλβανία.  Βρήκαμε στον υπολογιστή την λέξη "ΦΙΛΙΑ", την γράψαμε με κεφαλαία γράμματα και μάθαμε πως ακούγεται σε κάθε μια χώρα. 


Αφού επαναλάβαμε αρκετές φορές την κάθε λέξη, χωριστήκαμε σε έξι ομάδες, όσες και οι χώρες, και στην αρχή κινηθήκαμε με τη συνοδεία μουσικής. Όταν η μουσική σταματούσε, φώναζα μια χώρα, (π.χ. Αγγλία) τότε τα παιδιά που κατοικούσαν σ' αυτή έπρεπε να φωνάξουν δυνατά τη λέξη "ΦΙΛΙΑ" στη γλώσσα της χώρας.

μια άλλη παραλλαγή του παιχνιδιού ήταν με το σταμάτημα της μουσικής να φωνάζω τη λέξη ΦΙΛΙΑ σε κάποια χώρα και εκείνα να τρέξουν όλα στην χώρα, αναγνωρίζοντας από τη λέξη ποια είναι αυτή.


Μετά από συζήτηση για τη φιλία και τους φίλους μας αποφασίσαμε να γράψουμε τη συνταγή της "Φιλίας". Αφού ακολούθησε καταιγισμός ιδεών, καταλήξαμε στην παρακάτω συνταγή:
   που τη ζωγραφίσαμε.


Σύμφωνα λοιπόν με τα παιδιά, για τη συνταγή της ΦΙΛΙΑΣ θα χρειαστούμε:

Συνταγή της ΦΙΛΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ:

4 ποτήρια Αγάπη
4 ποτήρια Χαρά
3 ποτήρια Συνεργασία
2 ποτήρια Κατανόηση
1 ποτήρι Φροντίδα
3 ποτήρια Αλήθεια
 4 ποτήρια Βοήθεια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα βάζουμε όλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε ελαφρά στην φωτιά, ανακατεύοντας με το κουτάλι.
Όταν κρυώσει το μείγμα μας θα έχουμε την πολυπόθητη ΦΙΛΙΑ.


Μια ακόμη δραστηριότητα που άρεσε πολύ στα παιδιά ήταν 
"Οι αλυσίδες της φιλίας".
Κάθε παιδί στις ελεύθερες δραστηριότητες έπαιρνε χρωματιστές, χάρτινες κάρτες και έγραφε το όνομα του φίλου του μέσα. Η κυρία του με το συρραπτικό έκλεινε τις κάρτες και δημιουργούσε ένα κρίκο. Όσο ποιο πολλούς φίλους έχουνε τόσο ποιο μεγάλη αλυσίδα θα φτιάξουνε. Μια δραστηριότητα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα παρόλα αυτά  εξυπηρέτησε αρκετούς στόχους όπως: γραφή, κοινωνικοποίση (σχέσεις αποδοχής και αγάπης), Μαθηματικά (σύγκριση μεγεθών - ταξινόμηση).

  

  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Τα Φανταστικά Παιδιά Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea